معرفی کتاب دروغ و درمان

کتاب دروغ یا درمان به بررسی اثربخشی بیش از سی روش دارویی و درمانی، از جمله طب سوزنی، هومیوپاتی، عطردرمانی، کایروپراکتیک، و طب گیاهی، می پردازد.اینها روش‌هایی هستند که امروزه به‌عنوان درمان‌های جایگزین پزشکی، توسط عموم مردم در سراسر جهان به کار گرفته می‌شوند.

کتاب دروغ یا درمان نوشته سیمون سینگ و ادزارد ارنست به بررسی اثربخشی بیش از سی روش دارویی و درمانی، از جمله طب سوزنی، هومیوپاتی، عطردرمانی، کایروپراکتیک، و طب گیاهی، می پردازد.اینها روش‌هایی هستند که امروزه به‌عنوان درمان‌های جایگزین پزشکی، توسط عموم مردم در سراسر جهان به کار گرفته می‌شوند.نویسندگان کتاب کوشیده‌اند تا به سراغ هر کدام از این روش‌ها رفته و با نگاهی دقیق، علمی و جزئی‌نگرانه میزان صحت و اعتبار آن‌ها را مورد سنجش قرار دهند. برای این‌که به معتبر و یا دروغین بودن این روش‌ها پی ببرید، تا انتها با این کتاب علمی همراه باشید. فعالان در این زمینه‌ها ادعا می‌کنند روششان اثربخش است. دکتر ادزارد، یکی از دو نویسنده کتاب، که اولین استاد طب مکمل در جهان است نتیجه بیش از بیست سال تحقیق و بررسی خود و صدها پژوهشگر مسایل پزشکی را در جهان در مورد رشته های مختلف طب مکمل به زبانی ساده در کتاب دروغ یا درمان ارائه داده است. تاثیر این کتاب این است که کارآیی و اثربخشی این روش‌ها را که در آزمایشگاه‌ها و بیمارستان‌ها و مراکز تحقیقاتی معروف دنیا با روش‌های علمی اثبات شده به زبان ساده در اختیار خواننده می گذارد و نشان می‌دهد که کدام روش‌ها موثرند و کدام روش‌ها بی‌تاثیرند. نویسندگان با استفاده از مثال‌های تاریخی علت رویکرد جوامع مختلف را به طب مکمل نشان می‌دهند.در این کتاب نویسندگان عزم کرده اند تا حقیقت را در مورد «شربتها، لوسیونها، قرصها، سوزنها، مشت ومال دادن و انرژی دهی که فرای حوزه طب مرسوم قرار دارد» آشکار سازند.این کتاب نشان می‌دهد این روش‌های درمان حقیقتا موثر هستند یا نه و حقایق را فاش می‌کند.


دانش یا عقیده؟ جهل یا معرفت؟ بقراط یونانی، پدر علم پزشکی، ۲۰۰۰ سال پیش جمله‌ای گفته بود که هنوز هم، با وجود پیشرفت‌های دنیای مدرن کاربرد دارد و توجه به آن ضروری است. این حکیم خردمند گفته بود: «در حقیقت دو چیز وجود دارد. یکی دانش است و آن دیگری عقیده. اولی موجب معرفت می‌شود اما دومی با خود جهل و نادانی را به دنبال می‌آورد.»

همین نکته در مورد جهان امروز ما هم صدق می‌کند. پیوسته در گوشه‌گوشه‌ی این جهان شاهد مدعیانی هستیم که می‌خواهند روش تازه‌ای را برای درمان بیماری‌ها معرفی کنند و در این راه یا سعی می‌کنند از صورت‌های علم مدرن استفاده کنند یا پای طب سنتی را به میان می‌کشند و ادعا می‌کنند که روش درمانی مورد نظرشان، یادگار قرون گذشته است. اگرچه متخصصان و پزشکان معمولاً در دام چنین افرادی نمی‌افتند، اما افرادی که به سلاح علم مجهز نیستند و با تفکر علمی هم آشنا نشده‌اند، ممکن است به‌سرعت جذب این افراد و روش درمانی آن‌ها شوند. خوشبختانه، با وجود آثاری مانند کتاب دروغ یا درمان (Trick or Treatment)، نوشته‌ی سیمون سینگ (Simon Singh) و ادزارد ارنست (Edzard Ernst)، می‌توانید راه تشخیص روش‌های درمانی کارآمد را از روش‌های دروغین بیاموزید و دیگر هرگز گول دعاوی شیادان علم را نخورید. بقراط دوهزار سال پیش، پیشنهاد کرده بود که اگر کسی ادعا داشت یک روش جدید علمی یا نکته‌ای مربوط به پزشکی را کشف کرده، برای سنجش میزان صحت گفته‌های او باید از روش علمی استفاده کنیم، نه این‌که صرفاً به عقاید مردم متکی باشیم؛ زیرا علم ابزار و روش‌های ویژه‌ی خود را دارد که دست‌کم در مورد جهان طبیعت دچار خطا نمی‌شوند؛ اما عقاید می‌توانند در نتیجه‌ی تلقین، دستخوش تغییر شوند. بااین‌اوصاف، همان‌قدر که علم، ابزار و روش‌های آن معتبر و قابل‌اتکا هستند، عقاید هم می‌توانند نامعتبر و غیرقابل‌اعتماد باشند. حتم داریم تابه‌حال با روش‌های طب سوزنی، طب سنتی، هومیوپاتی و کایروپراکتیک‌درمانی آشنا شده‌اید یا لااقل نامشان به گوشتان خورده است. اکنون وقت آن رسیده که با کمک سیمون سینگ و ادزارد ارنست به سراغ این روش‌های درمانی بروید و به‌جای پیروی کورکورانه از عقاید هواداران این روش‌ها، سعی کنید با استفاده از استدلال‌های علمی و ابزار علم آن‌ها را محک بزنید و میزان اعتبارشان را بسنجید. شک نکنید، پس از به اتمام رساندن کتاب دروغ یا درمان، دیدگاهتان نسبت به این روش‌ها متحول می‌شود. همچنین می‌آموزید که چطور در دنیای علم و پزشکی، سره را از ناسره تشخیص دهید و برای کشف حقایق، از امور ظاهری فراتر روید.

حین مطالعه‌ی کتاب حاضر با اصطلاح «پزشکی جایگزین» آشنا خواهید شد و کاربردی را که در جهان مدرن دارد خواهید شناخت. پزشکی جایگزین شامل آن دسته از روش‌های درمانی است که توسط عمده‌ی پزشکان و جامعه‌ی علمی پذیرفته نشده باشند و به‌نوعی بتوان ادعا کرد که سازوکار آن‌ها خارج از فهم دانش مدرن است. بااین‌حال، آمار نشان می‌دهد که در بسیاری از کشورها، نیمی از جمعیت مردم به‌جای این‌که برای درمان خود یا اطرافیانشان به سراغ پزشکی بروند، از روش‌های پزشکی جایگزین استفاده می‌کنند. این‌جاست که چنین سؤالی مطرح می‌شود: آیا پزشکانی که نسبت به پزشکی جانشین بدبین هستند، مسیر درستی را انتخاب کرده‌اند یا افرادی که به تأثیرگذاری پزشکی جایگزین باور دارند و آن را به رو‌ش‌های درمانی پزشکی ترجیح می‌دهند؟ سایمون سینک و ادزارد ارنست برای پاسخگویی به همین پرسش، اثر حاضر را به نگارش درآورده‌اند. نویسندگان این اثر متخصصانی هستند که به هیچ ارگان و سازمان خاصی وابستگی ندارند و صرفاً می‌خواهند صورت حقیقی و ماهیت واقعی طب جایگزین را برای مخاطبان خود آشکار کنند. ایشان تلاش کرده‌اند تا در گردآوری اطلاعات و تحلیل موضوعات مورد نظر خود، نهایت دقت و تیزبینی را به کار بگیرند و تنها مطالبی را با خوانندگان خود در میان بگذارند که درستی آن‌ها با استفاده از روش‌‌های علمی قابل اثبات باشد. سادگی متن کتاب موجب شده تا اثر پیشِ رو بتواند توجه مخاطبان عام را هم به خود جلب کند. البته مترجم این کتاب، محمدرضا توکلی صابری، نیز نقش به‌سزایی در انسجام و روانی متن این اثر داشته است.


نکوداشت های کتاب دروغ و درمان

کتابی که هم سرگرم‌کننده است و هم آموزنده. (توبی مورکات)

مطالب کتاب دروغ یا درمان به‌روشنی بیان شده‌اند و دیدگاهی تاریخی را نسبت به موضوع اصلی کتاب در اختیارتان قرار می‌دهند. (مجله‌ی پزشکی نیوانگلند)

کتاب حاضر، شرحی کامل درباره‌ی ارزیابی اشکال گوناگون درمان‌ها، به‌ویژه طب پزشکی ارائه می‌کند. (فرد بورتز، روزنامه‌ی پست پیتسبورگ)

نویسندگان کتاب دروغ یا درمان، در اثر خود، واقعیت‌ها را از ترفندهای درمانی متمایز می‌کنند و نشان می‌دهند چرا باهوش‌ترین افراد، بیشتر گرایش دارند که عجیب‌ترین چیزها را باور کنند. (هالی تاکر، سانفرانسیسکو کرونیکل)

کتاب دروغ یا درمان یک اثر آموزنده است و خواندن آن برای هر مخاطبی که به دنبال یک درمان جایگزین است، سودمند خواهد بود. (هفته‌نامه‌ی ناشران)


این کتاب مناسب چه کسانی است؟

به هواداران علم طب سوزنی، طب گیاهی، هومیوپاتی و کایروپراکتیک‌درمانی توصیه می‌کنیم تا انتها با کتاب دروغ یا درمان همراه باشند، زیرا قرار است بعد از اتمام این کتاب، دیدگاهشان در مورد این روش‌های درمانی متحول شود. این کتاب برای کسانی که به دنبال درمان های طب جایگزین‌اند بسیار آگاهی دهنده است.از این رو خواندن این کتاب را پیش از انجام هر گونه استفاده از روش‌هاى درمانى، چه طب مرسوم و چه مکمل به همه توصیه مى کنیم


فهرست مطالب کتاب

. واقعیت را چگونه پیدا می‌کنید؟

۲. واقعیت در مورد طب سوزنی

۳. واقعیت در مورد هومیوپاتی

۴. واقعیت درباره‌ی کایروپراکتیک‌ درمانی

۵. واقعیت در مورد طب گیاهی

۶. آیا واقعیت اهمیت دارد؟

پیوست، راهنمای سریع در مورد درمان‌های دیگر


بخشهایی از کتاب دروغ و درمان

در سال‌های ۱۹۷۰دانشگاه‌ها و بیمارستان‌های سراسر آمریکا شروع کردند به انجام آزمایش‌های بالینی بر روی طب سوزنی، که همگی بخشی از یک کوشش عظیم برای آزمودن اثر آن بر روی بیماری‌های گوناگون بود. بعضی از این آزمایش‌ها شامل فقط چند بیمار بود، در حالی که برخی دیگر ده‌ها نفر را شامل می‌شد. بعضی از آن آزمایش‌ها تأثیر طب سوزنی را بی‌درنگ در ساعات پس از درمان دنبال می‌کردند. در حالی که برخی دیگر به درمان درازمدت نگاه کرده و پیشرفت بیمار را طی چند هفته یا حتی چند ماه پی‌گیری می‌کردند. بیمار‌ی‌هایی که مطالعه شدند از کمردرد تا آنژین، و از میگرن تا آرتریت متفاوت بودند. با وجود انواع متفاوتی از آزمایش‌های بالینی به‌طورکلی همه آن‌ها از اصولی که توسط جیمز لیند پایه گذاشته شده بود تبعیت می‌کردند: بیمارانی را که مبتلا به بیماری معینی هستند انتخاب کنید، به‌طور تصادفی آن‌ها را در گروه طب سوزنی یا شاهد بگذارید و ببینید که آیا آن‌هایی که در گروه طب سوزنی قرار دارند بهتر از گروه شاهد، درمان می‌شوند یا نه.

تعداد زیادی آزمایش‌های بالینی تا پایان آن دهه انجام شده بود، بنابراین در سال ۱۹۷۹ سمینار بین‌منطقه‌ای سازمان بهداشت جهانی از دکتر آر. اچ بنرمن خواست تا مدارک له علیه طب سوزنی را بررسی کند. نتایج یافته‌های او شکاکان را حیرت‌زده کرده و چینی‌ها را تأیید کرد. در نشریه طب سوزنی: دیدگاه سازمان بهداشت جهانی بنرمن گفته بود که بیش از بیست بیماری وجود دارد که به درمان با طب سوزنی پاسخ می‌دهند، از جمله سینوزیت، سرماخوردگی، تونسیلیت (التهاب لوزه‌ها)، برونشیت، آسم، زخم روده، اسهال، یبوست، سردرد و میگرن.


واژه «ويتامين» توصيف يك ماده غذايي آلي است كه براي زندن ماندن حياتي است اما خود بدن نمي‌تواند آن را توليد كند. بنابراين بايد از طريق مواد غذايي تأمين شود. معمولاً ويتامين C را از ميوه‌ها به‌دست مي‌آوريم، چيزي كه متاسفانه رژيم معمولي دريانوردان فاقد آن بود. در عوض دريانوردان كلوچه خشك، گوشت نمك‌سود، و ماهي خشك مي‌خوردند كه همه آن‌ها عاري از ويتامين‌ C بوده و به احتمالی آلوده به شپشك. در واقع، آلودگي به آن‌ها عموماً علامت خوبي محسوب مي‌شد، زيرا شپشك‌ها فقط هنگامي گوشت را رها مي‌كردند كه به طور خطرناكي مي‌گنديد و واقعاً غيرقابل خوردن مي‌شد. راه حل آسان تغيير رژيم غذايي ملوانان بود، ولي دانشمندان هنوز ويتامين C را كشف نكرده بودند و از اهميت ميوه‌هاي تازه در پيشگيري اسكوربوت بي‌اطلاع بودند. در عوض، پزشكان يك رشته كامل از درمان‌هاي ديگري را پيشنهاد مي‌كردند. البته فصد (رگ زدن) هميشه ارزش امتحانش را داشت، و درمان‌هاي ديگر شامل استفاده از خمير جيوه، آب نمك، سركه،‌ اسيد سولفوريك، اسيد كلريدريك يا شراب ماسل بود. درمان ديگر شامل فرو بردن بيمار تا گردن در زير شن بود، كه در وسط اقيانوس آرام كار ناممكني بود.  عجيب‌ترين روش درماني كار اجباري بود، زيرا پزشكان مشاهده كرده بودند كه اسكوربوت عموماً در ميان ملوانان تنبل شايع است. البته پزشكان علت و معلول را به اشتباه گرفته بودند، زيرا اين اسكوربوت بود كه سبب مي‌شد ملوانان تنبل شوند، نه اين‌كه تنبلي ملوانان را نست به اسكوربوت آسيب‌پذير مي‌ساخت.


بيش‌تر افراد گمان مي‌كنند كه طب سوزني، شيوه سوراخ كردن پوست با سوزن‌ها براي بهبود سلامتي، يك سيستم پزشكي است كه اصل آن از چين آمده است. در واقع قديمي‌ترين مدرك براي اين عمل در قلب اروپا كشف شده است.  در سال ۱۹۹۱ دو گردشگر آلماني به‌نام هلمرت و اريكا سيمون كه داشتند در يكي از يخچال‌هاي آلپ در اوتس در نزديكي مرز ايتاليا و اتريش پياده‌روي مي‌كردند با جسد منجمدي روبرو شدند. در ابتدا آن‌ها فكر كردند كه اين جسد يك كوهنورد معاصر است كه در اثر شرايط بد آب و هوا جانش را از دست داده است. در واقع آن‌ها به بقاياي يك انسان ۵۰۰۰ ساله برخورد كرده بودند. اوتسي مرد يخي، كه بنام دره‌اي كه در آن‌جا پيدا شد نام گرفت، از شهرت جهاني برخوردار شد، زيرا بدن او به علت هواي بسيار سرد به شكل قابل ملاحظه‌اي از فساد محفوظ مانده بود. او قديمي‌ترين انسان موميايي شده اروپايي است. دانشمندان شروع به معاينه اوتسي كردند و به زودي يك رشته اكتشافات حيرت‌انگيزي انجام شد. براي مثال محتويات معده او نشان داد كه آخرين وعده غذايش گوشت بز كوهي و گوزن سرخ بوده است. بررسي دانه‌هاي گرده‌اي كه همراه گوشت بود، نشان مي‌داد كه او در بهار مرده است. او با خود تبري داشت كه از ۷/۹۹ درصد مس خالص ساخته شده بود، و موي او حاوي آلودگي زياد با مس بود، كه دلالت بر اين مي‌كرد كه ممكن است شغل او گداختن مس بوده است. يكي از نتايج غيرمنتظره مسيرهاي پژوهش توسط دكتر فرانك بار از آكادمي طب سوزني و طب شنوايي آلمان آغاز شد. از ديدگاه او جالب‌ترين جنبه اوتسي رشته خالكوبي‌هايي بود كه بخش‌هايي از بدن او را پوشانده بود. اين خالكوبي‌ها شامل خط‌ها و نقطه‌هايي مي‌شدند، كه تصوير نبودند و به نظر مي‌رسيد پانزده گروه مشخص را تشكيل مي‌دادند. علاوه بر آن بار متوجه شد كه اين علامت‌ها در مكان‌هاي آشنايي بودند: «من در شگفت شدم- ۸۰ درصد اين نقاط مشابه همان نقاطي بودند كه امروزه در طب سوزني به‌كار مي‌روند.». هنگامي كه او تصاوير را به ساير كارشناسان طب سوزني نشان داد، آن‌ها تاييد كردند كه به‌نظر مي‌رسد بخش عظيمي از اين خالكوبي‌ها در فاصله شش ميلي‌متري نقاط شناخته شده طب سوزني قرار دارند، و بقيه آن‌ها نزديك مناطقي قرار دارند كه در طب سوزني داراي اهميت ويژه‌اي است. با در نظر گرفتن تغيير شكل پوست اوتسي در ۵۰۰۰ سال گذشته، حتي ممكن بود كه هر نقطه خالكوبي مطابق نقاط طب سوزني باشد. دکتر بار به اين نتيجه رسيد كه اين علامات توسط يك درمانگر باستانی ايجاد شده است تا اوتسي بتواند با استفاده از اين خالكوبي‌ها به عنوان يك راهنما و فرو بردن سوزن‌ها در محل‌هاي صحيح خود را درمان كند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا